.:[Close][Klik 2x]:.
Orang Kelantan Jarang Hidap Karkata Perut Kerana Budu & Pegaga? |

Orang Kelantan Jarang Hidap Karkata Perut Kerana Budu & Pegaga?

Posted by: Tags:

Orang Kelantan Jarang Hidap Karkata Perut Kerana Budu & Pegaga?

Dilaporkan, masyarakat Kelantan jarang dikesan menghidap kanser perut dipercayai kerana faktor pengambilan budu dan pegaga dalam makanan harian.

Pakar perunding Kanan Gastroenterologi, Hepatologi dan Perubatan Dalam, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Dr Lee Yeong Yeh berkata, antara faktor utama penyakit tersebut yakni kewujudan kuman Helicobacter pylori (H.pylori) dalam perut namun bakteria jenis itu didapati jarang terdapat di kalangan penduduk negeri ini.

Beliau berkata, pihaknya percaya unsur biokimia yang terdapat dalam makanan tradisional tempatan itu merencat pertumbuhan H.pylori sekali gus mengurangkan risiko penyakit kanser perut golongan yang menggemari budu dan pegaga.

“Kita masih lagi dalam peringkat kajian awal namun setakat ini kita percaya pengambilan budu dan pegaga mungkin boleh mencegah H.pylori dan seterusnya kanser perut.

“Selain daripada itu, penduduk Melayu di sini juga didapati mempunyai jenis-jenis varian gen yang boleh menghasilkan unsur-unsur materi kimia tubuh yang boleh melawan kuman H.pylori,” katanya.

Sumber : wanista.com

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below