.:[Close][Klik 2x]:.
Langit Bisa Terbuka Kerana Doa Ini |

Langit Bisa Terbuka Kerana Doa Ini

Posted by: Tags:

Image result for tazkirah ustaz

“Allah Maha Besar dengan ungkapan takbir yang agung. Segala Puji bagi Tuhan dengan kebanggaan yang melimpah. Maha Suci Tuhan pada pagi dan petang.

Kuhadapkan wajahku kepada Zat yang menciptakan langit dan bumi dalam keadaan lurus dan pasrah. Dan saya bukanlah dari golongan orang-orang yang menyekutukan Allah. Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku semata hanya untuk Tuhan Tuhan semesta alam. Tiada sekutu bagi-Nya, begitulah saya diperintahkan dan saya dari golongan orang Muslim”

Indahnya bait-bait dalam doa ini. Inilah doa Iftitah. Doa yang dibaca sewaktu kita mula bangun bersemuka menghadap Pencipta. Menghadap penuh rasa rendah diri serta mengagungkan kebesaran-Nya.

Hukum membaca doa Iftitah ini ialah sunat, yang mana ia dibaca dalam solat selepas takbiratul ihram dan sebelum membaca Surah Al-Fatihah. Walaupun hukumnya sunat, namun pahala membacanya bukan kepalang.

Doa Iftitah Gabungan Dua Riwayat

Menurut Ustaz Mohammad Yusri Yubhi Md Yusoff, doa Iftitah yang menjadi bacaan kelaziman masyarakat Islam di rantau ini ialah merupakan gabungan dua riwayat hadis yang berbeza.1

Doa pertama merupakan riwayat Ibnu Umar r.a yang bermaksud:

“Allah Maha Besar dengan ungkapan takbir yang agung. Segala Puji bagi Tuhan dengan kebanggaan yang melimpah. Maha Suci Tuhan pada pagi dan petang”
Manakala doa kedua ialah merupakan ayat awal dari riwayat Sayidina Ali Bin Abi Thalib yang bermaksud:

“Aku menghadapkan wajahku kepada Zat yang telah menciptakan langit dan bumi secara lurus. Dan saya bukan termasuk dalam kalangan orang-orang yang Musyrik. Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah milik Tuhan Tuhan semesta alam. Tiada sekutu bagi-Nya, begitulah saya diperintahkan dan saya dari golongan orang Muslim.”
Lafazkan Juga Walau 3 Baris Ayat Pertama

Terdapat pelbagai versi doa Iftitah ini, ada yang pendek dan ada yang panjang. Terpulang kepada kita untuk memilih versi yang mana asalkan kita tetap mahu mengalunkannya tatkala mengadap Pencipta.
Kuasa kehebatan doa Iftitah ini terukir dalam satu cerita yang diriwayatkan oleh Ibnu Umar r.a,

“Ketika kami sedang solat bersama Rasulullah s.a.w, ada seorang cowok mengungkapkan 3 baris ayat pertama dari doa Iftitah, iaitu: “Allah Maha Besar dengan ungkapan takbir yang agung. Segala Puji bagi Tuhan dengan kebanggaan yang melimpah. Maha Suci Tuhan pada pagi dan petang.”

Usai solat, Rasulullah s.a.w bertanya siapa yang membaca doa Iftitah itu tadi. Selepas mengetahui siapa yang membacanya, Rasulullah s.a.w menyatakan bahawa,

“Aku terkejut dengan keutamaan kalimat tersebut. Pintu-pintu langit telah terbuka kerananya!”
Kemudian Ibnu Umar r.a berikrar selepas mendengar sabda Rasulullah s.a.w dengan menyatakan,

“Maka saya tidak pernah meninggalkan bacaan kalimat itu sejak saya mendengar Rasulullah s.a.w bersabda menyerupai itu.”

Sesungguhnya doa Iftitah ini memiliki kehebatan yang luar biasa sehingga pintu langit mampu terbuka kerananya. Maka dengan terbukanya pintu langit ini bermakna cepatlah doa kita akan hingga kepada-Nya dan dikabulkan segera dengan izin dari-Nya.
Justeru itu teman bacalah, walau hanya tiga baris ayat.

Rujukan:

1. Mohammad Yusri Yubhi Md Yusoff. (2015). Seindah Solat Nabi. Telaga Biru Sdn. Bhd.

KONGSIKAN ARTIKEL INI

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan ialah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga ialah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah ramai yang akan mendapat manafaat.

Gambar sekadar hiasan

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below