.:[Close][Klik 2x]:.
Kenalkah Anda 5 Malaikat Yang Diperintah Tuhan Untuk Jagakan Manusia |

Kenalkah Anda 5 Malaikat Yang Diperintah Tuhan Untuk Jagakan Manusia

Posted by: Tags:

Related image

Malaikat merupakan hamba Tuhan yang mulia, yang memiliki kekuatan untuk beribadah, taat kepada perintah-Nya dan diciptakan daripada cahaya. Percaya kepada kewujudan malaikat yaitu merupakan salah satu daripada 6 Rukun Iman yang telah diwajibkan ke atas kita.

Sememangnya kita diajar untuk mengenal sepuluh nama dan peran malaikat. Tetapi hakikatnya, terdapat hampir dua puluh malaikat yang telah diperintahkan oleh Tuhan untuk memikul tugas-tugas tertentu. Antaranya ialah malaikat pembawa Arasy, Harut dan Marut, malaikat penjaga pintu langit dan pelbagai lagi.

Dan daripada dua puluh itu, terdapat tiga tugasan yang telah diperintahkan oleh Tuhan kepada lima malaikat untuk berada di sisi setiap belum dewasa Adam a.s.

#1. Dua Malaikat Hafazah

Malaikat Hafazah bermaksud malaikat penjaga. Ada dua malaikat yang menjaga pada sebelah siang dan dua lagi menjaga pada sebelah malam. Para malaikat ini sama saling bertemu pada solat Subuh dan Asar.

Menurut Abu Hurairah r.a, Rasulullah s.a.w bersabda;

“Maka apabila Tuhan bertanyakan wacana perihal hamba-Nya kepada malaikat Hafazah ini, maka jawapan mereka ialah: “Kami datang kepada mereka melihat mereka bersolat dan kami tinggalkan mereka pun dalam keadaan mereka bersolat.”
Hadis Riwayat Imam Ahmad

Masya-Allah, alangkah indahnya jawapan yang diberikan oleh malaikat Hafazah tatkala mengadap Tuhan selepas bersilih ganti menjaga kita. Bayangkan bila kita melewat-lewatkan solat fardhu contohnya Subuh dan Asar. Bagaimana agaknya jawapan malaikat Hafazah ini terhadap perlakuan kita?

“Si Fulanah masih tidur, tidak solat Subuh lagi.”

“Si Fulan masih minum di kedai kopi. Masih tidak solat Asar lagi.”

Sesungguhnya Tuhan berfirman;

“Peliharalah kau (kerjakanlah dengan tetap dan tepat pada waktunya) segala solat fardhu, khasnya solat wustha (Solat Asar), dan berdirilah kerana Tuhan (dalam solat kamu) dengan taat dan kusyuk.”
Surah Al-Baqarah : Ayat 238

#2. Dua Malaikat Kiraman Katibin

Malaikat Kiraman Katibin yaitu merupakan dua malaikat yang ditugaskan untuk menulis segala perihal kebaikan dan kejahatan yang dilakukan oleh manusia. Satu di pundak kanan, satu lagi di pundak kiri. Malaikat ini juga dikenali dengan nama Raqib dan Atid. Raqib mencatat kebaikan manakala Atid mencatat kejahatan.

Tuhan berfirman ;

“Dan demi sesungguhnya, Kami telah mencipta insan dan Kami sedia mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, sedang (pengetahuan) Kami lebih akrab kepadanya daripada urat lehernya, Semasa dua malaikat (yang mengawal dan menjaganya) mendapatkan dan menulis segala perkataan dan perbuatannya; yang satu duduk di sebelah kanannya, dan yang satu lagi di sebelah kirinya. Tidak ada sebarang perkataan yang dilafazkannya (atau perbuatan yang dilakukannya) melainkan ada di sisinya malaikat pengawas yang sentiasa sedia (menerima dan menulisnya).”
Surah Qaaf : Ayat 16-18

Renung-renungkanlah ayat Tuhan ini. Betapa malaikat Kiraman Katibin sangat akrab dengan kita. Takkan tertinggal satu pun amalan dan perbuatan yang telah dilakukan melainkan semuanya dicatat di dalam buku amalan kita.
Di Padang Mahsyar nanti, kedua-dua malaikat ini akan datang bersama kita sebagai pembawa dan saksi.

“Dan (setelah itu) datanglah tiap-tiap orang (ke Padang Mahsyar), disertai (dua malaikat: yang satu menjadi) pembawa dan (yang satu lagi menjadi) saksi.”
Surah Qaaf : 21

Kemudian, segala apa yang terkandung di dalam buku tersebut akan dibacakan satu persatu di hadapan Allah.

“Dan berkatalah malaikat yang sentiasa ada bersama-samanya: “Inilah (Kitab catitan kepercayaan dan amal) orang yang terletak dalam jagaanku, siap sedia (untuk dibicarakan).”
Surah Qaaf : Ayat 23

#3. Malaikat Qarin

Qarin ialah pendamping, yang mana terdapat dua qarin yang sentiasa berdampingan dengan kita semenjak kita lahir hingga kita kembali menemui Allah.

Diriwayatkan, Rasulullah s.a.w bersabda;

“Tidak ada seorang pun antara kau melainkan pasti ada satu qarin daripada jin dan satu qarin daripada malaikat.”
Hadis Riwayat Ahmad

Qarin jin tugasnya membisikkan kejahatan (was-was) kepada insan dan Malaikat qarin tugasnya mengajak kita untuk melaksanakan kebaikan (ilham).

Daripada Abdullah bin Mas’ud, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda;

“Sesungguhnya bagi syaitan ada bisikkan kepada anak Adam dan bagi malaikat ada pula bisikkan. Adapun bisikkan syaitan itu mengajak melaksanakan kejahatan dan mendustakan kebenaran. Dan adapun bisikkan malaikat ialah mengajak melaksanakan kebaikan dan mendapatkan kebenaran dengan jujur.

Maka sesiapa yang mendapat bisikkan ini, ketahuilah bahawa itu yaitu daripada Allah, maka pujilah Allah. Manakala sesiapa yang mendapat bisikkan satu lagi, maka hendaklah ia berlindung kepada Tuhan daripada syaitan.”
Hadis Riwayat at-Tirmidzi dan an-Nasa’i

Berdoalah selalu kepada Tuhan semoga kita sentiasa diberi inspirasi untuk melaksanakan kebaikan. Mohonlah sumbangan daripada-Nya bila bisikkan syaitan datang menghasut ke arah kejahatan.

“Dan katakanlah: “Wahai Tuhanku, saya berlindung kepada-Mu dari hasutan syaitan-syaitan. Dan saya berlindung kepada-Mu, wahai Tuhanku, supaya syaitan-syaitan itu tidak menghampiriku.”
Surah Al-Mukminuun : Ayat 23

Begitulah taat para malaikat kepada Allah, tidak pernah lalai dan letih dalam urusan menjaga kita. Mereka juga tidak pernah berjauhan daripada kita. Mereka ada dengan kita, sentiasa mengawasi mengikut kehendak Allah. Sentiasa bersama, tetapi tidak pernah bersua.

Bagaimana untuk mencicipi kehadirannya? Hanya kepercayaan yang bisa menjawabnya. Wallahu’alam.

Sumber Rujukan: Solusi Isu (93) Nikmat Beriman dengan Malaikat. (2016). Telaga Biru.

KONGSIKAN ARTIKEL INI

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan yaitu sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga yaitu sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah ramai yang akan mendapat manafaat.

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below