.:[Close][Klik 2x]:.
JANGAN ABAIKAN TAUBAT NASUHA DAN CARA MELAKSANAKAN SOLAT SUNAT TAUBAT. SHARE SUPAYA RAMAI TAHU… |

JANGAN ABAIKAN TAUBAT NASUHA DAN CARA MELAKSANAKAN SOLAT SUNAT TAUBAT. SHARE SUPAYA RAMAI TAHU…

Posted by: Tags:

Related image

Taubat Nasuha Dan Cara Melaksanakan Solat Sunat Taubat. Dalam islam seluas-luas pintu ialah pintu taubat. Yang Mahakuasa S.W.T tidak akan jemu untuk mengampunkan hambaNya selagi hambNya percaya bahawasanya Yang Mahakuasa S.W.T ialah satu-satunya Tuhan Yang Maha Mengampunkan hambaNya.

Dalam kalangan kita,mungkin ramai yang ingin bertaubat namun tidak tahu ke mana arah untuk mencari panduan. Berdampinglah dengan orang-orang soleh, jagalah solat, bacalah Al-Quran.

ALLAH swt sentiasa memerintahkan kita agar bertaubat, sebagaimana firman-Nya yang bermaksud: “Hai orang-orang yang beriman, bertaubatlah kepada Yang Mahakuasa dengan taubat yang sebenar.” (At-Tahrim: 8.)

Yang Mahakuasa telah membuka pintu impian kepada hamba-hambaNya: “Katakanlah; wahai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri janganlah kau berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Yang Mahakuasa mengampunkan dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dialah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (Az-Zumar: 53)

Syarat-syarat taubat :
1. Ikhlas ingin bertaubat
2. Tidak akan mengulangi perbuatan dosa itu lagi
3. Menyesal atas perbuatan yang telah dilakukan
4. Harus mempunyai tekad di dalam hati tidak akan melaksanakan dosa itu untuk selama-lamanya
5. Dikerjakan sebelum maut tiba

Jika salah satu syarat tidak dipenuhi, maka taubat yang dilakukan itu tidaklah sah. Jika dosa berkaitan dengan insan yang lain, maka syaratnya ditambah lagi, iaitu harus dapat membebaskan diri dari hak orang yang berkaitan. Contohnya kalau hal itu berbentuk harta, harus dikembalikan. Jika berbentuk hukuman, ia harus menyerahkan diri mohon dimaafkan. Jika hal berupa cacian dan sebagainya, maka ia harus memohon keredhaannya.

Waktu melaksanakan taubat :
Taubat tidak boleh diundur-undur atau ditunda. Kerana kalau demikian ia sangat berbahaya bagi hati manusia. Jika tidak segera menyucikan diri sedikit demi sedikit, maka pengaruh dosa itu akan bertompok-tompok, dan balasannya akan merosakkan hati sehingga tertutup dari cahaya kebenaran.

Di antara penyebab yang akan membangkitkan jiwa bertaubat seseorang itu ialah jiwa yang selalu mengingati hari ajal dan hidup bersendirian di dalam kubur. Kata-kata mati ialah sesuatu yang sangat angker kebanyakan manusia. Mati beerti berpisah dengan segala yang disayangi atau dicintai. Hari terputusnya segala nikmat. Sedangkan berpisah sebentar sahaja dengan anak atau isteri, dapat mengalirkan air mata kesedihan, apa lagi berpisah untuk selamanya

Firman Allah: “Sesungguhnya kau akan mati dan bahwasanya mereka akan mati pula.” (Az-Zumar: 30)

Di samping mengingat ihwal azab penderitaan yang bakal dihadapi oleh orang-orang yang berdosa mengingat kenikmatan syurga yang bakal ditempati oleh orang-orang yang soleh juga akan dapat membangkitkan keinginan jiwa untuk melaksanakan taubat dengan segera.

Cara melaksanakan solat taubat :
Cara melaksanakan solat taubat ini sama dengan solat biasa, iaitu setelah berwuduk dengan sempurna, lalu berdiri di daerah yang suci, menghadap kiblat;

1. Waktu di lakukan – bila-bila masa merasa telah berbuat dosa (kecuali waktu makruh tahrim utk melaksanakan solat)*. Sebaik-baiknya 2/3 malam (pukul 2 pagi ke atas), semasa Qiyamullail

2. Lafaz niat: “Sahaja saya mengerjakan solat sunat taubat dua rakaat kerana Yang Mahakuasa Ta’ala.” (Cukup di dalam hati, ada perbahasan ulama’ ihwal lafaz niat dlm ibadah – sila rujuk kpd pakar feqah)

3. Rakaat pertama membaca (disunatkan membaca doa Iftitah) kemudian surah Al-Fatihah. Selepas itu mana2 ayat atau surah dalam al-Quran.

4. Rakaat kedua membaca surah Al-Fatihah. Selepas itu mana2 ayat atau surah dalam al-Quran.

5. Semasa sujud selesai rakaat kedua, ucapkanlah Doa Nabi Yunus sebanyak 40 kali (bersungguh-sungguh di dalam hati memohon keampunan dari Yang Mahakuasa Ta’ala),

Ertinya: “Tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau Ya Allah, bahwasanya saya ialah termasuk orang-orang yang zalim.”

6. Selepas salam, perbanyakkan istighfar seperti,
Ertinya: Ampunilah hamba Ya Allah. Tuhan yang Maha Agung. Tiada Tuhan yang lain melainkan hanya Engkau. Dialah Tuhan yang Maha Hidup lagi Maha Perkasa dan hamba bertaubat kepada Engkau ya Allah.

7. dan berdoa dengan Penghulu Istighfar,
Ertinya: “Ya, Yang Mahakuasa Engkaulah Tuhanku, Tidak ada Tuhan selain Engkau, Engkaulah yang menyebabkan aku. Sedang saya ialah hamba-Mu dan saya di dalam genggaman-Mu dan di dalam perjanjian setia ( beriman dan taat ) kepada-Mu sekuat mampuku. Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang telah ku lakukan. Aku mengakui atas segala nikmat yang telah Engkau berikan kepada ku dan saya mengaku segala dosaku. Maka ampunilah aku. Sesungguhnya tidak ada yang dapat mengampuni segala dosa kecuali Engkau.”

8. Kemudian boleh juga berdoa mengikut luahan hati dan munajat masing-masing ke hadhrat Allah.
*Makruh tahrim – Petikan dari “170 Solat-Solat Sunat”, Abd Rahman Mukhlis, Terbitan Jasmin Enterprise, ms 8-9 ;

Fuqaha Syafi’iyah berpendapat bahawa makruh tahrim hukumnya melaksanakan sembahyang sunat tanpa sebab, dan sembahyang itu dipandang tidak sah kalau dilakukan dalam lima waktu berikut:

1. Selepas sembahyang Subuh yang dilaksanakan secara tunai (bukan sembahyang qadha’), sampai matahari menyingsing sepenggalah.

2. Ketika matahari terbit sampai menyingsing ibarat galah.

3. Selepas melaksanakan sembahyang Asar yang dilaksanakan secara tunai sekalipun ia dijamak dengan Zuhur pada waktu Zuhur (jamak taqdim).

4. Ketika matahari berwarna kuning, sampai terbenam seluruhnya.

5. Ketika matahari benar-benar berada di atas kepala (di tengah-tengah langit) sampai gelincir ke Barat. Kecuali waktu Istiwa’ (matahari berada di tengah-tengah langit pada hari Jumaat.

Bagaimanapun, kalau sembahyang yang dilakukan itu ada alasannya yang mendahuluinya ibarat sembahyang Tahiyyatul Masjid, walaupun khatib sudah berada di atas mimbar, sembahyang Sunat Wuduk dan sembahyang Sunat Tawaf sebanyak dua rakaat.

Begitu juga sembahyang yang mempunyai waktu terkait (muqayyad), ibarat sembahyang Istisqa’ dan sembahyang Gerhana Matahari. Maka hukumnya ialah sah tanpa dimakruhkan, alasannya ia terkait dengan turunnya hujan dan terhalangnya cahaya matahari.

Adapun melaksanakan sembahyang sunat dikala bilal qamat ialah makruh tanzih, kecuali dikala qamat sembahyang Jumaat. Sembahyang sunat yang dilakukan dikala bilal sudah qamat pada sembahyang Jumaat ialah haram hukumnya.

p/s : jangan pernah jemu untuk memohon keampunan kerana syaitan tidak pernah jemu untuk menarik anak Adam untuk bersamamya didalam neraka..nauzubillah..

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below