.:[Close][Klik 2x]:.
Istimewanya Solat Sunat Dhuha Hadiah Tak Ternilai Dari Tuhan |

Istimewanya Solat Sunat Dhuha Hadiah Tak Ternilai Dari Tuhan

Posted by: Tags:

Related image

Istilah ‘dhuha’ dapat ditemukan di beberapa daerah dalam al-Quran, antaranya dalam surah Thaha:59, AI-Araf:98, dan An-Nazi’at: 46. Perkataan ‘dhuha’ diertikan sebagai ‘pagi hari’ atau sebagai ‘panas sinar matahari’, di daerah lainnya dalam surah Thaha:119.

Istilah dhuha juga mencakupi kedua-dua makna itu sehingga diertikan ‘sinar matahari di pagi hari’ (as-Syams:1). Pada daerah lain (an-Nazi’at :29), kata ‘dhuha’ diertikan sebagai ‘siang yang terang’.

Pada awal surah Ad-Dhuha, Tuhan berfirman, ‘Demi waktu Dhuha’. Imam Arrazi menunjukan bahawa kalau Tuhan SWT bersumpah dengan setiap sesuatu, itu menunjukkan hal yang agung dan besar kelebihannya.

Ini bermaksud dhuha ialah waktu yang sangat penting.

Maka dengan itu, Tuhan memberi kelebihan kepada umatnya untuk meraikan waktu yang penting itu dengan mendirikan solat sunat Dhuha. Waktunya ialah dari naik matahari dan berakhir saat matahari tergelincir, tetapi sunat diakhirkan sehingga matahari naik tinggi dan panas terik.

Apakah kelebihannya mendirikan solat sunat Dhuha?

#1- Sebagai Wasiat Dan Sunnah Rasulullah

Rasulullah SAW berwasiat kepada umatnya untuk merutinkan solat sunat Dhuha.

“Diriwayatkan dari Abu Hurairah bahawa ia berkata;

‘‘Kekasihku (Rasulullah) menunjukkan pesan (wasiat) kepadaku dengan tiga hal yang tidak pernah saya tinggalkan sampai saya meninggal nanti. Iaitu puasa tiga hari setiap bulan, solat Dhuha, dan tidur dalam keadaan sudah mengerjakan solat witir’.”
Hadis Riwayat Bukhari

#2- Nilaian Sedekah bagi Seluruh Sendi Tubuh Manusia

“Diriwayatkan dari Buraidah bahawa ia berkata, Aku telah mendengar Rasulullah bersabda, ‘Pada diri insan terdapat 363 ruas. Ia memiliki kewajiban bederma atas setiap ruas tersebut.’ Para teman bertanya, ‘Siapakah yang bisa melaksanakan hal itu, wahai Rasulullah?’ Baginda bersabda, ‘Ludah di dalam masjid yang ia timbun (dibersihkan) atau sesuatu (penghalang) yang ia singkirkan dari jalanan. Jika engkau belum mampu, dua rakaat solat Dhuha sudah memadai untuk mewakili kewajipanmu bersedekah’.”

Selain itu, solat Dhuha juga ialah sedekah yang setanding dengan bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir, berdakwah dan mencegah kemungkaran.

#3- Memperoleh Keuntungan (Ghanimah) Yang Besar

Rasulullah SAW bersabda,

“Barangsiapa yang berwudhuk, kemudian masuk ke dalam masjid untuk melaksanakan solat Dhuha, dialah yang paling erat tujuanannya (tempat perangnya), lebih banyak ghanimahnya dan lebih cepat kembalinya.”
Shahih al-Targhib: 666

#4- Dibangunkan Sebuah rumah di Syurga

Bagi golongan yang rajin mengerjakan solat Dhuha juga akan dibangunkan sebuah rumah untuknya di dalam syurga. Hal ini dijelaskan dalam sebuah hadis Rasulullah SAW;

“Barangsiapa yang solat Dhuha sebanyak empat rakaat dan empat rakaat sebelumnya, maka ia akan dibangunkan sebuah rumah di syurga.”
Shahih al-Jami’: 634

#5- Mendapat Rezeki dengan Segera

“Diriwayatkan dari Nu‘aim bin Hammar bahwa ia berkata: Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda, ‘Allah berfirman, ‘Wahai anak Adam, janganlah kau berasa lemah untuk beribadah kepadaKu dengan cara mengerjakan solat empat rakaat di awal waktu siangmu, nescaya akan Aku cukupkan untukmu di simpulan harimu’.”
Hadis Riwayat Abu Dawud

#6- Mandapat Pahala Umrah

Dari Abu Umamah RA bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“Barang siapa yang keluar dari rumahnya dalam keadaan bersuci untuk melaksanakan solat wajib, maka pahalanya ibarat seorang yang melaksanakan haji. Barang siapa yang keluar untuk melaksanakan solat Dhuha, maka pahalanya ibarat orang yang melaksanakan umrah.”
Shahih Al-Targhib: 673

#7- Mendapat Keampunan Dosa Terdahulu

“Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Tuhan baginya akan segala dosanya walaupun ibarat buih di lautan.”

Hadis Riwayat Ibnu Majah dan at-Tirmidzi
Oleh itu, sudah terang akan kelebihan-kelebihan solat sunat Dhuha ini dan betapa besarnya ganjaran kepada sesiapa yang menunaikan solat sunat ini, bahkan lebih besar keistimewaannya kepada mereka yang beristiqamah mengerjakannya.

Semoga solat sunat Dhuha ini menjadi sebahagian daripada amalan hidup dalam mencari keredaan Tuhan SWT.

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below