Bersabarlah, Tuhan Memberi 5 Jenis Ujian Kesusahan Ini Untuk Menghapuskan Dosa-dosa Manusia.

Posted by: Tags:

Image result for ustaz

Dalam hidupnya, insan tidak pernah luput dari kesusahan. Tidak selamanya hal-hal yang menyenangkan akan terus berlaku dalam kehidupan manusia. Sebab ada kalanya insan perlu mencicipi hal-hal yang tidak menyenangkan dalam hidupnya sebagai pembelajaran.

Bahkan para Nabi pun diuji dengan aneka macam macam cobaan. Dari banyaknya kesusahan yang diberikan oleh Tuhan SWT, terdapat 5 jenis ujian yang boleh mneghapuskan dosa-dosa yang dilakukan manusia.

Apa 5 jenis kesusahan tersebut?

Rasulullah SAW bersabda “Tidak akan menimpa muslim sakit, keletihan, kebimbangan, gangguan, kesedihan dan sedih sampai duri yang mengenai dirinya. Kecuali Tuhan SWT akan menghapuskan dosa-dosanya. “

Berikut ini 5 kesusahan yang diberikan oleh Tuhan SWT untuk menghapuskan dosa manusia:

1. Keletihan

Keletihan yaitu kesusahan yang pertama yang akan diberikan oleh Tuhan SWT. Keletihan ini biasanya terjadi pada seseorang yang bekerja tanpa berehat. Dia akan mencicipi keletihan yang berat. Kerana merasa lelah, ia sukar untuk melaksanakan aktiviti yang lain.

Tetapi percayalah bahawa Tuhan SWT akan menghapuskan dosa-dosanya yang telah lalu jikalau seorang hamba dapat mengatasi keletihan yang dihadapinya. Setiap keringat yang dikeluarkan akan bernilai ibadah bagi Tuhan SWT.

2. Sakit

Kesusahan lain iaitu mencicipi sakit. Setiap insan pasti pernah mencicipi sakit dalam hidupnya walaupun hanya sekali. Rasa sakit yang dianugerahkan oleh Tuhan SWT terasa amat menyeksa.

Nabi shallallahu ‘alihi wa sallam bersabda, “Setiap muslim yang terkena bencana alam penyakit atau yang lain, pasti akan hapuskan kesalahannya, sebagaimana pohon menggugurkan daun-daunnya” (HR. Al-Bukhari no. 5661 dan Muslim no. 651)

Dalam hadis yang lain, Nabi

shallallahu ‘alihi wa sallam bersabda, “Tidaklah seorang muslim tertusuk duri atau sesuatu perkara yang lebih berat dari itu melainkan diangkat darjatnya dan dihapuskan dosanya kerananya.” (HR. Muslim no. 2572)

Bergembiralah saudaraku, bagaimana tidak, hanya kerana sakit tertusuk duri saja dosa-dosa kita terhapus. Kerana boleh jadi dengan penyakit ini kita akan bersih dari dosa bahkan tidak mempunyai dosa sama sekali, kita tidak punya timbangan dosa, kita menjadi suci sebagaimana anak yang gres lahir.

Rasulullah SAW juga bersabda, “Cubaan akan sentiasa menimpa seorang mukmin dan mukminah, baik pada dirinya, pada anaknya atau pada hartanya, sehingga ia bertemu dengan Tuhan tanpa dosa sedikitpun.” (HR. Ahmad)

Hadits ini sangat sesuai bagi orang yang mempunyai penyakit kronik yang tidak boleh dibutuhkan kesembuhannya dan vonis doktor mengatakan umurnya tinggal hitungan minggu, hari bahkan jam. Ia bimbang penyakit ini menjadi karena kematiannya. Hendaknya ia bergembira, kerana boleh jadi ia menghadap Tuhan suci tanpa dosa. Ertinya syurga telah menunggunya.

Makara bersabarlah dan jangan mengeluh dengan penyakit yang diberikan Allah, kerana sakit yaitu ujian dan dosa-dosa kita akan digugurkan olehNya. Kerana itu, tetap sabar ketika sakit dan terus mencari penawarnya.

3. Kebimbangan

Kesusahan selanjutnya yaitu rasa bimbang. Kebimbangan tersebut perlu diatasi dengan baik. Jika tidak, kesudahannya fatal. Serahkanlah semua urusan kepada Tuhan SWT. Sebagai manusia, kita perlu berusaha dan berdoa. Hasilnya biarlah Tuhan SWT yang menetapkan. Jadi, hati insan menjadi lebih hening kerana segala yang diberikan oleh Tuhan SWT yaitu yang terbaik.

4. Gangguan

Kesusahan yang diberikan oleh Tuhan SWT lain iaitu muncul gangguan-gangguan dalam kehidupan. Gangguan ini boleh datang dari pelbagai sisi. Di ketika kita melaksanakan perkara yang baik, ada saja gangguan yang menghalang. Jika kita boleh yakin dan bersabar, dosa-dosa kita akan gugur.

5. Kesedihan

Setiap insan tentunya mendambakan kehidupan yang menyenangkan, penuh ketenangan, ketenteraman dan kebahagiaan. Tidak ada satu orang insan pun yang ingin mencicipi kesusahan di dalam hidupnya.

Tetapi mustahil hidup insan penuh dengan kesenangan. Dan Tuhan SWT menawarkan kesedihan kepada insan untuk menghapuskan dosa-dosanya yang telah lalu. Jika kesedihan ini ditangani dengan bijak dan kesabaran maka dosa-dosa kita akan diampuni oleh Tuhan SWT.

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below