Anak Anak Wajib Baca Kalau Sayang Ibu Bapa Anda Walaupun Mereka Sudah Tiada

Posted by: Tags:

Usahlah terus menerus menangisi permergian ibu bapa kita. Dalam hadis di mengambarkan bahawa apabila meninggal dunia seorang anak Adam maka putuslah segala amalannya kecuali tiga iaitu: Sedekah yang ditinggalkan semasa hidup, ilmu yang di menfaatkan dan anak yang soleh yang mendoakan kedua ibu bapanya. Kaprikornus sebagai anak yang soleh dan solehah mari kita lakukan 5 perkara ini sebagai membantu ibu bapanya yang telah meninggal dunia dengan ikhtiar dan usaha ini.

1. Banyakkan Bersedekah

Pelbagai sedekah boleh dilakukan, terutama sedekah jariah ibarat pinjaman kepada pembinaa masjid, mewakafkan tanah untuk tapak perkuburan, pinjaman pakaian kepada rumah anak yatim. Selalulah sedekahkan al-Fatihah, surah al-Ikhlas, surah al-Falaq, surah an-nas dan ayat-ayat al-Quran yang lain dan sebaiknya dibaca sendiri oleh bawah umur mereka. Selain itu, lakukanlah upah haji untuk mereka dengan niat haji untuk ibu bapa yang telah meninggal dunia.

2. Selesaikan Hutang-Hutang Mereka

Jika semasa hidupnya ibu bapa pernah berhutang, berusahalah untuk membayar semua hutang itu, ibarat hutang dengan bank, ansuran keretadan lain-lain pinjaman. Manakala hutang dengan Yang Mahakuasa SWT yaitu anzar yang penah dilakukan oleh arwah, ini termasuklah fidyah meninggalkan puasa. Selain itu, tunaikanlah wasiat dan komitmen yang tidak sempat dilakukan semasa mereka hidup.

3.  Melakukan Amal Soleh

Sebagai anak yang soleh, jauhkan diri dari melaksanakan perkara-perkara yang dilarang oleh Yang Mahakuasa SWT, ibarat maksiat dan tidak menutup aurat. Elakkan bergaduh sesama adik beradik kerana berebutkan harta pusaka, sebaliknya banyakkan bederma soleh dengan berbuat kebaikan dan tuntutan agama. Ini kerana segala kebaikan ini akan menunjukkan saham kepada ibu bapa di alam barzakh sana.

4. Menjaga Silaturahim Dengan Keluarga Dan Sababat Baik Mereka

Salah satu cara lain untuk berbakti kepada orang bau tanah yang sudah meninggal yaitu menjaga silaturahim, menghormati dan membantu keluarga, dan para sobat mereka.

Dalam hadis Rasulullah bersabda;

“Sesungguhnya suatu hal yang paling berbakti ialah silaturahim seorang anak kepada kerabat yang mencintai ayahnya”.

Hadis Riwayat Muslim

Ini kerana, menghormati mereka bererti kita menghormati kedua orang bau tanah kita.

5.  Menziarahi Kubur Mereka

Berziarahlah ke kubur mereka sambil berdoa dan membacakan surah Yassin, selain membersihkan daerah tersebut. Dengan menziarahi kubur juga menyebarkan kita sentiasa mengingati ajal yang semestinya akan dilalui oleh setiap makhluk Allah. Meskipun kedua orang bau tanah kita sudah meninggal, kita seharusnya tetap berbakti kepada mereka dengan cara melaksanakan cara-cara di atas, sebagai kewajibannya seorang anak yang soleh.

Sayangilah ibu bapa kita semasa masih hidup atau sewaktu mereka telah meninggal dunia sekalipun. Sesungguhnya sangat besar jasa mereka kepada kita sepanjang kehidupan mereka, dari waktu melahirkan sehinggalah mereka tiada. Yang Mahakuasa jua yang membalasnya, al-Fatihah!

Sumber: Hijabista

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below