5 Sebab Jangan Menunggu Untuk Bertaubat

Posted by: Tags:

Image result for tazkirah ustaz

Telah tertulis dalam diri setiap insan bahawa kita tidaklah tepat mana. Sedar atau tidak, kadang kita tersasar dalam kehidupan. Melakukan dosa tanpa dipandu logika dan fikiran. Mengikut nafsu yang sentiasa menghasut diri yang penuh kelemahan.

Namun, Tuhan Ya Muhyi tetap menunjukkan kita nafas untuk dihela, walau diri banyak terpalit dosa. Mengapa? Kerana Dia Ya ‘Afuw Ya Ghafur masih menunggu taubat kita. Masih menunggu keinsafan hamba-Nya. Cuma kita yang tetap leka dengan nikmat dunia yang bersifat sementara.

Taubat itu tiada perkiraan had waktunya. Bukan sebulan sekali, atau setahun sekali apatah lagi jikalau mahu menunggu usia sudah tua.

Rasulullah s.a.w yang bersifat maksum dan dijamin syurga pun sentiasa bertaubat pada setiap saat. Istighfar tidak pernah sekali lekang di bibir baginda. Inikan pula kita, para pendosa.

Berikut di kongsikan 5 kepentingan menyegerakan taubat :

1# Meraih Ilham Daripada Tuhan Untuk Menghenyak Nafsu Yang Bermaharajalela

Ilham itu datangnya daripada Tuhan untuk menyuruh kita melaksanakan kebaikan. Berbeza dengan nafsu, yang mengajak kita ke arah kejahatan.

Ilham dan nafsu itu umpama satu pertandingan yang menunjukkan kita dua bentuk balasan. Sama ada syurga yang penuh kenikmatan, atau neraka yang penuh kesengsaraan.
Cuba bayangkan, alangkah ruginya kehidupan ini andai ide itu tidak menjengah ke dalam hati kita. Bagaimana mungkin kita bisa meraih pahala kebaikan kalau ide itu tidak kunjung tiba.

Kerana itulah kita dituntut untuk bertaubat kepada-Nya semoga diberi ide yang sangat didamba.

2# Bukan Manusia Sempurna

Sebagai manusia, terkadang kita melaksanakan kesilapan dalam sedar atau tidak. Kesalahan itu bisa menjadikan kita mengumpul dosa yang memungkinkan kita menjauh dari rahmat Allah.

Rasulullah s.a.w bersabda: “Berhati-hatilah kalian terhadap dosa kecil, kerana jikalau berkumpul dalam diri seseorang ia akan dapat membinasakannya.”

H.R Ahmad dan Al-Tabrani
Hidup ini memerlukan keberkatan dan keredhaan Allah. Barulah terasa nikmatnya bahkan beroleh kemenangan di alam abadi sana.

3# Menghadirkan ketenangan Dalam Kehidupan

Dosa-dosa yang kita kumpul akan menjadikan kita berasa gundah dan gelisah. Hidup jadi tidak tentu arah, segalanya rasa serba tak kena. Selagi mana kita tidak bertaubat, selagi itulah segalanya terasa kelat. Tiada ketenangan walaupun zahirnya nampak sempurna.

Duhai insan, sujudlah memohon keampunan.
Nescaya akan terasa kedamaian. Bahkan boleh meningkatkan ketakwaan dengan mencicipi diri sebagai hamba-Nya yang sangat mengharapkan ketenangan.

4# Ajal Tidak Menunggu Untuk Bertaubat

Ajal setiap insan telah tertulis di dalam Lauh Mahfuz. Tiada siapa yang mengetahuinya melainkan Allah. Ada yang sewaktu usia muda, ada yang sewaktu masih sihat tubuh badannya dan ada yang gres tadi kita jumpa sedang bergelak ketawa.

Kita tidak tahu bila kematian akan menjemput kita bahkan kematian tidak sesekali menunggu kita untuk bertaubat. Kaprikornus janganlah berlengah untuk bertaubat, dikhuatiri nanti kita tidak sempat.
5# Bila Matahari Terbit Dari Barat

Jika matahari sudah terbit dari Barat, segalanya sudah tidak diterima lagi hatta keimanan, kebaikan mahupun taubat.

Qurthubi dalam tafsirnya menjelaskan, para sarjana Muslim berkata:

“Keimanan tidak berkhasiat lagi bagi insan ketika matahari terbit dari barat, kerana hati mereka sudah dirasuk ketakutan sehingga memadamkan semua syahwat dan melemahkan setiap kekuatan badan.

Kerana yakin hari final zaman sudah dekat, keadaan semua insan bermetamorfosis ibarat keadaan orang yang menghadapi kematian. Dorongan bagi melaksanakan maksiat sudah terputus dan lenyap daripada diri mereka.

Oleh karena itulah, taubat orang yang bertaubat dalam keadaan itu tidak akan diterima sebagaimana tidak diterimanya taubat orang yang dijemput ajal.”
Janji Tuhan Bagi Mereka Yang Bertaubat

Bertaubatlah, kerana Tuhan telah berjanji akan mengampunkan. Anas bin Malik menceritakan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda bahawa Tuhan berfirman:

“Wahai anak Adam! Sekalipun engkau datang kepada-Ku dengan membawa dosa-dosa sebesar bumi, namun sesekali tidak mensyirikkan-Ku, Aku pasti akan datang kepadamu dengan membawa pengampunan sebesar bumi juga.”

H.R At-Tarmizi
Bahkan Tuhan berfirman dalam Surah Taha, ayat 82:

“Dan bersama-sama Aku yang amat memberi ampun kepada orang-orang yang bertaubat serta beriman dan bersedekah soleh, kemudian ia tetap teguh menurut petunjuk yang diberikan kepadanya.”
Rujukan:

[1] Muis, F. (2011). Bencana Akhir Zaman. PTS Islamika.

KONGSIKAN ARTIKEL INI

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan yaitu sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga yaitu sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah ramai yang akan mendapat manafaat.

gambar sekadar hiasan

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below