.:[Close][Klik 2x]:.
10 Sifat Isteri Yang Memurahkan Lagi Rezeki Suami |

10 Sifat Isteri Yang Memurahkan Lagi Rezeki Suami

Posted by: Tags:

Related image
Ramai yang tidak tahu bahawa sifat isteri sangat berperanan penting dalam berbagi seseorang suami bertambah rezekinya. Mungkin rezeki itu tidak dapat dilihat dengan mata berangasan tetapi boleh dilihat melalui kesihatan yang baik, kehadiran cahaya mata, rumahtangga yang bahagia dan sebagainya.
Jadi, bagaimana sifat isteri yang menjadi penambah rezeki kepada suami itu?
#1 – Baik Agamanya
“Pilihlah kerana agamanya, nescaya kau akan beruntung.”
Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim
Setiap cowok yang mahu berkahwin sering diingatkan dengan hadis ini, nikahilah wanita yang beragama. Ini kerana wanita yang tahu akan agama pasti terperinci akan apa yang perlu dilakukan dan apa perkara yang wajib dijauhi.
Sangat beruntung sesiapa yang menikahi wanita yang beragama dan mengamalkan agamanya. Dengan solehahnya para isteri, pasti akan bertambahnya rezeki kepada para suami.
#2 – Sentiasa Tawakal Kepada Allah
“Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Tuhan nescaya Tuhan akan mencukupkan (keperluan)nya.”
Surah at-Thalaq:3
Tuhan akan mencukup dan menambahkan rezeki kepada sesiapa sahaja dari golongan hambanya yang bertawakal.
Oleh itu, sekiranya seorang isteri bertawakal kepada Tuhan s.w.t walaupun ia hanya seorang suri rumah, rezeki untuknya tetap ada iaitu melalui suaminya.
#3 – Sentiasa Bersyukur
“Dan ingatlah dikala Tuhanmu memaklumkan: kalau kalian bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu dan kalau kau mengingkari (nikmatKu) maka sesungguhnya azabKu sangat pedih.”
Surah Ibrahim:7
Isteri yang sentiasa bersyukur atas segala kurniaan Tuhan s.w.t yakni pengundang rezeki embel-embel kepada suami dan keluarganya. Isteri yang bersyukur yakni sentiasa berasa cukup dengan apa yang diterimanya.
Bahkan sentiasa berterima kasih dengan apa yang diperoleh. Apabila mendapat hadiah dari suaminya ia mengucapkan terima kasih. Apabila suaminya membawa pulang barangan dapur ia bersyukur bahkan kebaikan suaminya juga berbagi ia sentiasa berterima kasih kepada Tuhan s.w.t.
#4 – Taat Akan Suaminya
Wajib kepada seorang isteri untuk mentaati suaminya kerana syurga bagi setiap isteri yakni pada suaminya.
Isteri yang taat juga mendorong bertambhanya rezeki kepada suami dan keluarganya kerana rumahtangga yang aman dan tenang menyebabkan setiap proses hidup berjalan lancar dan bahagia.
#5 – Takutkan Tuhan Dan Bertaqwa
Janji Allah, sesiapa saja yang hamba-Nya bertaqwa akan menerima jaminan rezeki dari-Nya. Bahkan akan mendapat rezeki yang tak disangka-sangka. Firman Allah
“Barangsiapa bertaqwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakan jalan keluar baginya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka.”
Surah at-Thalaq:2-3
#6 – Mendoakan Suaminya
Isteri yang baik dan solehah pasti akan mendoakan suaminya. Dan berkat doa itulah yang membantu menambahkan rezeki suaminya.
Begitulah rezeki yang merupakan sumbangan dari Tuhan s.w.t, lalu berdoa dan berharaplah hanya pada-Nya. Doakan suami biar sentiasa dimurahkan rezeki dan yakinlah doa dari seorang isteri solehah untuk suaminya akan dimakbulkan oleh Tuhan s.w.t.
“Dan Tuhanmu berfirman: Berdoalah kepadaKu nescaya Aku kabulkan.”
Surah Ghafir:60
#7 – Gemar Bersedekah
Sedekah yakni perbuatan yang akan menambah rezeki oleh Tuhan s.w.t. Sebagaimana disebutkan dalam surah al-Baqarah, akan dilipatgandakan Tuhan sebanyak 700 kali ganda.
Bahkan sampai banyaknya yang dikehendaki Tuhan s.w.t. Makara isteri yang gemar bederma akan bertambahlah rezeki kepada suaminya pula.
Alangkah lebih rupawan kalau wang yang diberikan oleh suaminya itu pula disedekahkan. Pasti setiap pekerjaan suaminya berjalan lancar dan turunnya rezeki yang bertambah-tambah.
#8 – Banyak Beristighfar
Istighfar yakni punca kepada datangnya rezeki. Tidak kiralah sesiapa saja, kalau ia banyak beristigfar Tuhan akan menurunkan rezeki kepadanya.
“Maka saya katakan kepada mereka, ‘Mohonlah ampun kepada Tuhanmu’, sesunguhnya Dia yakni Maha Pengampun, nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, memperbanyak harta dan anak-anakmu, mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (pula di dalamnya) sungai-sungai untukmu.”
Surah Nuh:10-12
#9 – Menjaga Silaturahim
Seorang isteri yang sentiasa menjaga silaturahim sam ada keluarganya, ataupun rakan-rakannya mahupun keluarga atau rakan suaminya, sangat membantu dalam membanyakkan rezeki suaminya. Ini kerana sesiapa yang memutuskan silaturahim bahwasanya telah menyekat rezeki Tuhan s.w.t.
“Siapa yang suka dilapangkan rezekinya dan dipanjangkan umurnya hendaklah ia menyambung silaturahim.”
Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim
#10 – Melazimi Dhuha
Solat sunat Dhuha merupakan solat penambah rezeki. Sekiranya seorang isteri mendirikan solat ini setiap hari sudah pasti dapat menambah keberkatan rezeki untuk suaminya. Tuhan s.w.t berfirman;
“Wahai anak Adam, janganlah engkau luput dari empat rakaat di awal harimu, niscaya Aku cukupkan untukmu di sepanjang hari itu.”
Hadis Riwayat Ahmad
Oleh itu, setiap isteri mestilah menanam azam untuk menjadi pembantu suami yang paling setia, iaitu dengan menjadi isteri yang dapat menambah rezeki dan keberkatan rezeki itu.
Jangan pula menjadi isteri yang membebankan suami. Sesungguhnya keredaan Tuhan juga terdapat dalam keredaan suami.

Subscribe

Thanks for read our article for update information please subscriber our newslatter below